Σελίδες

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Γιατί στο Βέλγιο;



Γράφει ο Ε. Κλήμης

Στη διεθνή ειδησεογραφία κυριαρχεί το ερώτημα: "Why Belgium?"

Ακόμα και για όσους αρέσκονται στο αυτομαστίγωμα ("για όλα φταίμε εμείς οι κακοί Ευρωπαίοι"), το Βέλγιο δεν θα μπορούσε να είναι ο συνήθης ύποπτος της μεγάλης δύναμης που βομβαρδίζει ανήμπορες χώρες. Το μοναδικό αποικιοκρατικό του παρελθόν αφορά το Βελγικό Κονγκό (φρικτή ιστορία - αλλά καμία σχέση δεν έχει με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό). 
Και οι ερμηνείες που συνήθως δίδονται είναι μάλλον ανόητες:
  •  "Είναι η καρδιά της Ευρώπης" (ΟΚ, αλλά οι τρομοκράτες δεν ταξίδεψαν ως εκεί για να χτυπήσουν, αλλά μεγάλωσαν ή και γεννήθηκαν στο Βέλγιο). 
  • "Η αστυνομική δύναμη του Βελγίου είναι πολύ μικρή" (δηλαδή, άν υπήρχαν μεγαλύτερες δυνάμεις ασφαλείας, το πολιτικό Ισλάμ δεν θα ανθούσε στις γειτονιές των Βρυξελλών;) 
Μόνο μετά από μια σειρά τραγικών γεγονότων, με αποκορύφωμα τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βέλγιο, κάποιοι τολμούν, πλέον, να ψιθυρίσουν την άβολη (και πολιτικά μη ορθή) αλήθεια:

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το Βέλγιο υπήρξε ανεκτικό στον διαρκώς αυξανόμενο ισλαμικό ριζοσπαστισμό. Και της ανεκτικότητας αυτής προηγήθηκε ανεκτικότητα στην παράνομη μετανάστευση. 

Για όσους έχουν την ελάχιστη ιδέα σχετικά, οι Βρυξέλλες δεν ήταν μόνο το κέντρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των λευκών γάμων νομιμοποίησης λαθρομεταναστών.

Προτού προκύψει το εφεύρημα χαρακτηρισμού ολόκληρων λαών ως προσφύγων, η ευκολότερη λύση για να νομιμοποιήσει κανείς την παρουσία του στην Ευρώπη ήταν να ταξιδέψει μέχρι το Βέλγιο και να παντρευτεί μία ντόπια (ή περίπου ντόπια) για να λάβει άδεια διαμονής.
Οι βελγικές Αρχές κάποια στιγμή έδειχναν να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, αλλά διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις απέτυχαν να το λύσουν.

Το τί έχει συμβεί σ' αυτή τη φιλήσυχη, μάλλον βαρετή χώρα, που σπανιότατα απασχολεί το διεθνή τύπο (για οποιοδήποτε λόγο), αποτελεί πολύ διδακτικό παράδειγμα σε όσους προσπαθούν να μας πείσουν ότι το προσφυγικό ζήτημα (με την ανεξέλεγκτη εισροή ανθρώπων με τελείως διαφορετικά πολιτισμικά standards) και η τρομοκρατία είναι δύο εντελώς άσχετα μεταξύ τους ζητήματα, που μόνον ένας φασίστας θα μπορούσε να συνδέσει.



Οι αναλογίες δεν σταματούν εδώ.

"Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την απορρόφηση των προσφύγων/μεταναστών", υποστηρίζουν κάποιοι, "τί πρόβλημα μπορούν να μας δημιουργήσουν λίγα εκατομμύρια από αυτούς, μπροστά στο σύνολο του πληθυσμού της Ευρώπης;"

Οι Μουσουλμάνοι αποτελούν μόλις το 6% του πληθυσμού του Βελγίου. Όμως αντιπροσωπεύουν το 25% των κατοίκων των Βρυξελλών. Στο προάστιο Molenbeek είναι το 40%.



Και για όσους συνεχίζουν να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν:
Κανείς δεν "καταδιώκει" κανέναν. Εξηγούμε ποιες είναι οι επιλογές. Αν με καλέσεις σπίτι σου (και πολύ περισσότερο, άν δεν με καλέσεις και έρθω από μόνος μου) οφείλω να προσαρμοσθώ στις δικές σου απαιτήσεις. Όταν πηγαίνω σε σπίτι Μουσουλμάνου βγάζω στην είσοδο τα παπούτσια μου, από σεβασμό στα έθιμά του. Δεν δίνω χειραψία στις γυναίκες, δεν τους απευθύνω το λόγο, ούτε καν τις κοιτάζω. 

Από τη στιγμή που επέλεξα να πάω κάπου που αυτά είναι τα δεδομένα, οφείλω να τα σεβαστώ. Αν μπω στο σπίτι του φορώντας παπούτσια, στρογγυλοκαθίσω όπου γουστάρω, ανοίξω την τηλεόραση, κουτσοπίνω την μπύρα που έφερα και ξεκακαδιάζω τη μύτη μου μπροστά σε όλους, είτε οι πάντες θα με απομονώσουν ή (άν ξεπεράσω κάποια όρια) ο οικοδεπότης θα με πετάξει έξω με τις κλωτσιές. 

Δεν ξέρω τί από όλα αυτά σας φαίνεται αξιοπερίεργο. Αναφέρθηκε και παραπάνω, στο Βέλγιο οι Μουσουλμάνοι αποτελούν μόλις το 6% του πληθυσμού αλλά αντιπροσωπεύουν το 25% των κατοίκων των Βρυξελλών. Στο Molenbeek είναι το 40%. 

Το Molenbeek είναι de facto ένα ταλιμπανάτο που άν το διασχίσει γυναίκα χωρίς μαντίλα, είτε θα δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση (από τους νέους), είτε θα φάει κράξιμο από τους ηλικιωμένους. Και προφανώς δεν είναι το μονο μέρος στην Ευρώπη που συμβαίνουν αυτα, τα ίδια ισχύουν όπου Μουσουλμάνοι έχουν αποκτήσει σημαντική πληθυσμιοακή εκπροσώπηση. 

Στο Μάλμο της Σουηδίας (μπορείς να κάνεις αναζήτηση για να δεις), ειδικά οι Εβραίοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να μεταναστεύσουν αλλού, διότι δέχονται καθημερινές επιθέσεις βίας (όχι μόνο φραστικής αλλά και φυσικής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα ,μα θα παρακαλούσα όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους, να το κάνουν με όμορφο τρόπο....

Related Posts with Thumbnails