Σελίδες

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

"Τα νούμερα και η σημασία τους στην κάθε υπηρεσία"


Κάτι που είναι ανάγκη να το καταλάβουν τα επιτελεία του Αρχηγείου και των Διευθύνσεων. Η επίτευξη των "στόχων" είναι εργαλείο, όχι αυτοσκοπός!!

"Θα συμφωνήσετε όλοι πιστεύω με το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα μας έχουν περικυκλώσει τόσο στην επαγγελματική μας, όσο και στην προσωπική μας ζωή «τα νούμερα», κυριολεκτικά και μεταφορικά. 

 Όντας υπηρετών σε ένα από τα πλέον πολύπαθα Τμήματα Ασφαλείας, βιώνω καθημερινά το κυνήγι μαγισσών που ορισμένοι αρέσκονται να αποκαλούν «στόχους». Η εκπλήρωση και η υπέρβαση τους τίθεται ως απαραίτητη, προκειμένου να χαρακτηριστεί η αποστολή μας ως Σώμα και ως Υπηρεσία, επιτυχημένη και για το σκοπό αυτό επιστρατεύεται κάθε τέχνασμα και μέσο, με οποιοδήποτε τίμημα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι κάθε νέα αντεγκληματική πολιτική που χαράσσετε δημιουργεί ταυτόχρονα και μία νέα Υπηρεσία, με διαφορετικά μέσα, εξοπλισμό, ρόλους και στόχους, όταν όμως η πραγματική αποστολή όλων μας, είναι η πάταξη του εγκλήματος και η εμπέδωση της ασφάλειας και της νομιμότητας…η επιδίωξη είναι διαχρονικά η ίδια, όπως αναφέρετε στα εκάστοτε δελτία τύπου: «να αυξηθεί η εμφανής αστυνόμευση. Η δράση της ομάδας θα είναι προληπτική αλλά και κατασταλτική, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι δείκτες του εγκλήματος και κυρίως να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών». 

Κύριο μέλημα της νεοσύστατης ομάδας και του ανθρώπινου δυναμικού που την στελεχώνει (που παρεμπιπτόντως είναι πάντοτε η «αφρόκρεμα» των συναδέλφων – λες και οι υπόλοιποι είναι άχρηστοι), αλλά κυρίως των προϊσταμένων της, είναι φυσικά (τι άλλο!) η αύξηση των συλλήψεων – προσαγωγών – παραβάσεων, κοινώς των «στόχων». Πρέπει πάση θυσία να επιτευχθούν οι «στόχοι». Οι προσαγωγές, οι συλλήψεις, οι παραβάσεις, πρέπει να είναι αυξημένες και πάντοτε να ξεπερνούν τα νούμερα των άλλων ομάδων. Δεν νοείται «καλός» Αστυνομικός, δε νοείται «καλή» ομάδα, δε νοείται «καλή» Υπηρεσία, εάν δεν πιάσει και δεν ξεπεράσει τους «στόχους – νούμερα». 

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι από τη μία οι συνάδελφοι να οδηγούνται σε μια διαδικασία ανταγωνισμού χωρίς λόγο (για να αποδείξουν τι και σε ποιον άραγε;) και από την άλλη να αυξάνεται ο φόρτος εργασίας των υπόλοιπων συναδέλφων (Αξ.Υπ.-μεταγωγές-σκοποί κρατητηρίων, κλπ), με μερικές, κατά τη γνώμη πολλών ειδικών εγκληματολόγων, συναδέλφων, αλλά και γενικότερα του συνδικαλιστικού κινήματος, άσκοπες προσαγωγές ή συλλήψεις, οι οποίες, στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετούν την προστασία της κοινωνίας και του κάθε πολίτη χωριστά, αλλά αποτελούν μία «λανθασμένη πολιτική προστασίας του πολίτη». 

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποβαθμίσω τη σημασία και τη σπουδαιότητα των «στόχων» ως πολυεργαλείο, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε πολύπλευρα και χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά η επίτευξή τους δε πρέπει να είναι πανάκια, οι στόχοι και η στατιστική πρέπει να είναι η βιτρίνα του τι συμβαίνει στη κοινωνία μας από πλευράς εγκληματικότητας, πρέπει να ασχοληθούμε αν όντως προσφέρουμε σωστή Αστυνόμευση στον Έλληνα πολίτη! 



Δεν μπορώ όμως να δεχτώ ότι κάποιοι από εμάς λειτουργούν έχοντας, ως κύριο μέλημα, να «γεμίσουν τα κουτάκια» (μάλιστα αγχώνονται κιόλας!). Δεν μπορώ να δεχτώ ότι οδηγούμαστε σε προσαγωγές – συλλήψεις – παραβάσεις, για να πιάσουμε τους «στόχους – νούμερα» και όχι επειδή είναι η δουλειά μας. Βέβαια αυτό αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα στην τελική αμετάκλητη δικαστική απόφαση, όπου, πολλές φορές, η δουλεία μας ήταν, στην πραγματικότητα, μόνο για τους δικηγόρους που είχαν πολύ δουλειά, όχι πάντως, για την πραγματική ασφάλεια της κοινωνίας και των πολιτών. 

Συνάδελφοι, ανοίξτε τα μάτια σας και κοιτάξτε τι συμβαίνει γύρω μας. Σταματήστε να κυνηγάτε τα φαντάσματα – «στόχους». Πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβουν ότι απευθύνονται σε επαγγελματίες και ενσυνείδητους Αστυνομικούς, με κρίση και κριτική ικανότητα, που προσπαθούν πέραν των δυνατοτήτων τους καθημερινά για το καλύτερο, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν, όπως ελλειπή υλικοτεχνική υποδομή, μη ικανά μέσα που θα τους βοηθούσαν στην καλύτερη αποδοτικότητά τους, έχοντας πάντα ως κύριο γνώμονα το έντονο αίσθημα της προσφοράς στον πολίτη και στην κοινωνία, προσπαθώντας με όσο φιλότιμο και κουράγιο τους έχει πλέον απομείνει στην εποχή της κρίσης."

Παναγιώτης Αγγελίδης
Αντιπρόσωπος Ε.Α.Υ.Θ.
Μέλος Σ.Κ.Α.Υ.

bloko.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα ,μα θα παρακαλούσα όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους, να το κάνουν με όμορφο τρόπο....

Related Posts with Thumbnails