Σελίδες

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα που ξεχωρίζει

Πόσο δύσκολο είναι πια ?
Ας εκμεταλευτούμε επιτέλους το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας , ας δούμε (και) τα καλά επιτέλους ώστε να πάρουμε λίγο θάρρος να συνεχίσουμε, μπας και αλλάξει κάτι σ'αυτή τη ρημαδοχώρα {εντάξει, γίνομαι λίγο Στέφανος Χίος :) } .

Το πρώτο "πράσινο" ελληνικό νησί
Αη Στράτης.

Ιωάννα Μ. Κωστοπούλου
Ο Αη Στράτης θα είναι το πρώτο "πράσινο" ελληνικό νησί, αφού ήδη υπεγράφη συμφωνία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για αποκλειστική παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο οποίος μάλιστα αγγίζει τα 8,9 εκατ. ευρώ.

Τα έργα θα έχουν αρχικά ερευνητικό χαρακτήρα και περιλαμβάνουν σχέδιο ενεργειακής αυτάρκειας του νησιού από ανανεώσιμες πηγές και από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον. Στη συνέχεια αυτών προβλέπονται "πράσινες" μεταφορές, εξοικονόμηση ενέργειας και κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα δημοτικά κτίρια του νησιού.

Οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των έργων θα ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους με το υπουργείο Περιβάλλοντος να εξετάζει την επέκταση του προγράμματος και σε άλλα μικρά νησιά, όπως οι Λειψοί, καθώς και σε μικρές ορεινές Κοινότητες, όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα "Πράσινο Χωριό".

http://news.youropia.gr/

Και συνεχίζουμε:
Λύση στο πρόβλημα της χωματερής της Άνδρου αναμένεται να δώσει μια κινητή μονάδα σκουπιδιών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.
Xάρη στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ξεκίνησε η λειτουργία της κινητής μονάδας ψυχρής επεξεργασίας στη Σταυροπέδα, που έχει τη δυνατότητα υποδοχής έως και 5 τόνων την ώρα.
Όπως δήλωσε ο δημιουργός της Κώστας Σούκος , η κινητή μονάδα σκουπιδιών αποτελεί ελληνική πατέντα που βασίζεται στην ψυχρή επεξεργασία σύμμεικτων σκουπιδιών με ανάκτηση αξιοποιήσεων υλικών, όπως το χαρτί, τα μέταλλα κ.λπ.
Επισημαίνοντας ότι «τα σκουπίδια είναι χρυσάφι», εξήγησε ότι δεν είναι δόκιμο να καίγονται και προσέθεσε ότι αν αναπτυχθούν σωστά τα συστήματα διαχείρισης, οι δήμοι θα εξασφαλίζουν σημαντικά έσοδα και θα σταματήσει η επιβάρυνση των δημοτών με τέλη καθαριότητας.

Και κάτι παλιότερο για το τέλος:
Με μηδενική ανεργία και εγκληματικότητα, αύξηση πληθυσμού, συνεχή ανακύκλωση και χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας αυτό το χωριό θα μπορούσε να βρίσκεται στη Σουηδία ή τη Δανία.
Στη Μαγνησία, βρίσκεται ένα χωριό - πρότυπο.
Η Ανάβρα του νομού Μαγνησίας είναι ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης.
Οι υποδομές του υποδειγματικές. Το αιολικό πάρκο δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το διώροφο πάρκινγκ είναι 60 θέσεων, το γυμναστήριο είναι εξοπλισμένο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, έχει γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, λαογραφικό μουσείο και φυσικά περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.
Αλλά η πράσινη ανάπτυξη δεν σταματά εδώ. Αναμένεται να κατασκευαστεί ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που θα αποφέρει στην κοινότητα 100.000 ευρώ το χρόνο, αλλά και να εγκατασταθεί τηλεθέρμανσης, που θα παρέχει ζεστό νερό σε όλα τα σπίτια του χωριού. Εμπνευστής του χωριού - προτύπου είναι ο κοινοτάρχης Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τα κοινοτικά κονδύλια.

http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα ,μα θα παρακαλούσα όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους, να το κάνουν με όμορφο τρόπο....

Related Posts with Thumbnails