Σελίδες

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Άδεια οδήγησης από τα 16 ......

Ένα ενδιαφέρον αρθράκι , για κάτι που είχα διαβάσει εδώ και καιρό , μα ήλπιζα (και ελπίζω) να μην είναι αλήθεια..


<< Περιμένατε να γράψουμε κάτι για τα σενάρια πτώχευσης, για την επιστροφή στην δραχμή και για τις τουρκικές προκλήσεις. Εμείς όμως, πάντα απρόβλεπτοι, προσπαθούμε να αναδείξουμε τα θέματα εκείνα που περνούν από την πίσω πόρτα χωρίς να ζητείται λαϊκή νομιμοποίηση. Για το λόγο αυτό, σήμερα γράφουμε για τα σχέδια του Υπουργείου Μεταφορών να επιτρέψει την παροχή διπλωμάτων οδήγησης σε ανηλίκους άνω των 16 ετών
Είναι γεγονός ότι διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στους αντιπροσώπους αυτοκινήτων για έναν ανεξήγητο λόγο καθώς η πατρίδα μας ούτε παράγει αυτοκίνητα, ούτε έχει κατάλληλο οδικό δίκτυο για την ασφαλή κυκλοφορία τόσων πολλών ΙΧ. Είναι επίσης γνωστό ότι παγκοσμίως η αγορά αυτοκινήτων τον τελευταίο χρόνο έχει τρομακτικές απώλειες και πως ο τομέας αυτός της οικονομίας δίνει ώθηση σε ισχυρές χωρες που έχουν παραγωγή, γιατί καταπολεμά την ανεργία τους αφενός, αφετέρου αυξάνει τις εξαγωγές τους. Τέτοιες χώρες είναι η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ. 
Πρόσφατα, η Ε.Ε. εξέδωσε οδηγία, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος από τα 16 χρόνια προκειμένου "να αντιμετωπιστούν τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που συμβαίνουν με πρωταγωνιστές ανηλίκους που οδηγούν το Ι.Χ. των γονέων τους τις περισσότερες φορές εν αγνοία τους". 
Ερωτώ:
1) αν δώσεις στον 16χρονο δίπλωμα οδήγησης, θα σταματήσει να παίρνει εν αγνοιά των γονιών του το οικογενειακό αυτοκίνητο; 
2) 16 ετών δεν έχεις ούτε το δικαίωμα του εκλέγειν, θα έχεις το δικαίωμα να οδηγησεις αυτοκίνητο που μπορεί να στερήσει ζωές με μια στραβοτιμονιά; 
3) καλός οδηγός λέγεται αυτός που έχει αποστηθίσει τα σήματα ή αυτός που έχει την ωριμότητα να οδηγεί στους ελληνικούς δρόμους -που συχνά δεν έχουν σήματα- με ασφάλεια; 
4) Πόσο ώριμος είναι ο 16χρονος να αντισταθεί στο αλκοόλ πριν την οδήγηση; 
5) Σε μια χώρα που κάθε χρόνο χάνεται μια μικρή κωμόπολη από τροχαία δυστυχήματα, είναι σοφότερο να δοθεί κυκλοφοριακή αγωγή στους πεζούς ή να αφήσουμε στους δρόμους ελεύθερους 16χρονους άπειρους οδηγούς;
Νομίζω μετά από όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι το νέο αυτό μέτρο αποσκοπεί στην αύξηση των πωλήσεων των εισαγώμενων αυτοκινήτων και την τόνωση της οικονομίας των ισχυρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Αυτά είναι τα καλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είναι δυνατόν να μας επιβάλλεται να θυσιάζονται τα νιάτα μας στο βωμό του καταναλωτισμού και του κέρδους πολυεθνικών εταιριών; Όλοι πρέπει να απαιτήσουμε μαζικά να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου! 
Γιατί και αν ακόμα δεν είσαι εσύ ο 16χρονος που θα χάσει την ζωή του οδηγώντας απρόσεκτα, μπορεί να είσαι ο πεζός που βρεις το θάνατο στο παρμπρίζ του. >>

18 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Αστυνομικέ,

    καταρχάς σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου στον διάλογο που προσπαθούμε να ανοίξουμε με την κοινωνία μπας και πιέσουμε για λύσεις. Διάβασα το ιστολόγιό σου και μου αρέσει πολύ η προσπάθεια που κάνεις για να συμφιλιώσεις τον αστυνομικό με τον πολίτη. Αυτό δε μπορεί να το κάνει κανένας πολιτικός αν οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν δείξουν τέτοια πρόθεση. Γι αυτό και σε συγχαίρω. Σε καλώ σε συνεργασία ανάμεσα στα ιστολόγιά μας τουλάχιστον σε ορισμένα κρίσιμα θέματα να βγάζουμε κοινές ανακοινώσεις και κάποια καλά άρθρα που δημοσιεύουμε να μπορούμε ελεύθερα να τα μοιραζόμαστε.
    Με τιμή,
    Στέλιος, αρχισυντάκτης του ΠΑΛΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να'σαι καλά φίλε μου..Σας παρακολουθώ και μου αρέσει πολύ το ύφος του ιστολογίου σας. Ό,τι χρειαστείτε το email μου είναι δίπλα . Θα χαρώ να σας "κλέψω" ξανά ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 16 ετών παιδιά με δίπλωμα οδήγησης?? Ας κοιτάξουν οι υπεύθυνοι να βελτιώσουν το σύστημα εκπαίδευσης των νέων οδηγών, αν υπαρχεί σήμερα κάτι τέτοιο, παρά να κάνουν εξαγγελίες τέτοιου είδους. Το μεγαλύτερο ποσοστό σήμερα σε θανάτους και τραυματισμους οδηγών αφορά ηλικίες 20 εως 35 ετών!! Οι συνέπειες τοσο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον αυτών των ανθρώπων, οσο και στην κοινώνια αφού αυτές οι ηλικίες αποτελούν και παραγωγικό δυναμικό της χώρας στον χώρο της εργασιας και γενικότερα, θα ειναι τραγικές!!!Δεν έχουμε όρεξη να δούμε και άλλους νέους να χάνονται στην άσφαλτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα 16 χρόνια θα παίρνεις δίπλωμα οδήγησης? Εδω τώρα και χάνονται τόσοι νέοι. Πόσοι θα γίνουν αν ισχύσει αυτή η δυνατότητα. Μια δική μου πρόταση είναι να μας αφαιρούν το δίπλωμα από τους οδηγούς οριστικά στην ηλικία των 60 η έστω των 65 ετών. Δεν έχουμε την φυσική ικανότητα να οδηγήσουμε ή να αντιδράσουμε σε τέτοια ηλικία. Θα βρει το θάρρος το υπουργείο να εξετάσει μια ρυθμιση σαν αυτή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν νομιζω οτι ειναι κακο γιατι εδω τα μηχανακια ειναι πιο επικινδυνα απο τα αυτοκινητα. και να λεμε και του στραβου το δικιο εδω ο 30αρης ειναι ανωριμος να οδιγησει στο δρομο και αμα κανει στραβοτιμονια δεν θα ειναι επειδη δεν ξερει να οδηγει. εφοσον θα παρει το διπλωμα. στον καθενα μπορει να τυχει στραβοτιμονια. να μαστε και λιγο ρεαλιστες. να μην νομιζουμε οτι ΟΛΟΙ ειναι ανωριμοι . και πιστευω πως τα παιδια εχουν και γονεις. μπορουν να μην δωσουν συγκαταθεση για να παρει διπλωμα. Για το αλκοολ τωρα ειναι μαστιγα αλλα με το νηχανακι θα παθαιναν χειροτερα πραματα απ το να εισαι μεσα στο αυτοκινητο με αεροσακους , ζωνη ασφαλειας ABS. αυτα ηθελα να πω οποιος θελει συμφωνει μαζι μου αλλα η κοινωνια αλλαζει οπως και οι γενειες. δεν μπορουμε να μαστε συνεχεια οπησθοδρομικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ μίλησα καθαρά εμπειρικά.Μπορεί να είναι καλύτερο να τρακάρεις ενώ οδηγείς αυτοκίνητο και όχι ενω οδηγείς μηχανάκι , μα είναι πιο πιθανό να τρακάρεις , ενώ οδηγείς αυτοκίνητο (νόμιμα και μόνιμα) .
    Δεν είναι οπισθοδρομικό να λες ότι ο 16χρονος κατά μέσο όρο δεν έχει το μυαλό του 18χρονου.Φυσικά , υπάρχουν 16χρονοι πολυ πιο ώριμοι από 18χρονους , μα πραγματικά πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα , αν έχουμε 16χρονους πίσω από τιμόνι αυτ/των .....
    Εύχομαι να μη διαψευσθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δώστε το δίπλωμα οδήγησης σε 16χρονους ΑΛΛΑ... μην τολμήσετε να δώσετε δίπλωμα οδήγησης σε σε κανέναν ξανά εαν δεν τον μαθαίνετε να οδηγάει 1 χρόνο ολόκληρο. Είμαι 21, και οδηγώ από 15 χρονών. στην αρχή όχι αρκετα, και συχνά, ίσως σε καμια αλάνα με το παλιό αμάξι του παππού μου, ίσως να έπαιρνα το αυτοκίνητο του πατέρα μου για να πάω μια βόλτα σαν άνθρωπος για να μην τραβιέμαι με λεωφορεία.. στην πορεία όταν έφτανε ο καιρός να γραφτώ σε μια σχολή οδηγών περισσότερο για να εξηκιωθώ. Νομίζω πως αν όχι όλοι, αρκετοί από εμας κάπως έτσι ξεκίνησαν τις οδηγικές τους εμπειρίες.
    Στις σχολές οδηγών δεν το συζητάω τι γίνεται... πρώτα απόλα οι δάσκαλοι που σου μαθαίνουν να οδηγας, δεν ξέρουνε οι ίδιοι να οδηγάνε. όσοι γνωστοί μου που έχουνε πάρει ακόμα κ πρόσφατα το δίπλωμά τους, εάν δεν είχανε προσπαθήσει από παλιότερα να μάθουνε μόνοι τους, ακόμα δεν ξέρουνε να οδηγάνε.. δλδ αν είναι δυνατόν, σου δείχνουνε 2-3 φορές πως να παρκάρεις με οπισθεν, και δεν σου επιτρέπουν καν να χρησιμοποιήσεις τους καθρέφτες, κ πάντα επεμβαίνουν κ σου δινουν το δίπλωμα μετά από 8 ώρες μαθημάτων(εμένα τουλάχιστον τόσο κράτησαν).
    Και τώρα σας ρωτάω, που είναι το πρόβλημα στο να δώσουν δίπλωμα σε 16χρονα? το να πιεις και να οδηγήσεις, η να μην φορέσεις ζώνη, ή να οδηγείς επικίνδυνα και απερίσκεπτα είναι κάτι που θα το κάνει ευκολότερα ενα άτομο στα 16 του?
    πιστεύω πως αν δημιουργηθεί ένα σωστό σύστημα που θα εκπαιδεύει τον κόσμο από μικρή ηλικία, τότε θα πρέπει να απαγορευεται να παίρνει δίπλωμα κάποιος άνω των 22.
    Εάν είστε όλοι μόνιμοι κάτοικοι ελλάδας, πείτε μου αν ξέρουνε να οδηγάνε οι έλληνες..
    Και να ρωτήσω ακόμα κάτι?, από την ίδια χώρα δεν πήραμε δίπλωμα? έχετε πάει πρόσφατα σε μια σχολή οδηγών? δεν πάνε μόνο νέοι να πάρουν δίπλωμα, πάνε κ κάτι κυρίες 40 χρονών, που είναι ακόμα πιο επικίνδυνες απο τα 16χρονα, αλλά κ ένα σωρό πακιστανοί, που νομίζουνε ότι το αυτοκίνητο είναι ποδήλατο και ότι το να τηρείς προτεραιότητα απέναντί τους είναι ρατσισμός.
    Πριν 2 μέρες μπαίνω σε στρογκυλή πλατεία, και σκόπευα να συνεχίσω στον ίδιο άξονα, δλδ να βγω στα μισά του κύκλου, δεν πρόλαβα να διασχίσω το 1/4 του κύκλου και βλέπω να έρχεται αντίθετα κατα πάνω μου, ένα αυτοκίνητο, και για να μην τρακάρω το ρίχνω στο πεζοδρόμιο, σταματάει η κυρία 40 ετών που έκανε την παρανομία κ κόντεψε να με σκοτώσει, κ είχε κ το θράσσος μόλις της είπα ότι θα καλέσω την τροχαία, να μην φύγει, να με βρίσει, κ να μου πει ότι δεν έφτεγε γιατί δεν μπορούσε να πάει κανονικά γιατί κάνανε έργα..
    Να ένα καλό θέμα για συζήτηση.. ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Κ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΛΑΘΗ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΕΦΕΡΑ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΑ ΑΣ ΑΠΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΕΓΩ ΣΤΑΘΗΚΑ ΤΥΧΑΙΡΟΣ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΟΜΩΣ?

    ΒΑΓΓΕΛΗΣ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. παιδιά εγώ πιστέυω πως ένας 16άρης είναι ανώριμος να πιάσει τιμόνι στα χέρια του. το λέω εγώ που είμαι 15 ετών. ο 16άρης θα θέλει σίγουρα να τρέξει,να πιεί αλκόολ και να παραβιάσει τις πινακίδες επίσης όπως προείπα μπορεί να θέλει να τρέξει για να το παίξει μάγκας και ξαφνικά απο εκεί που δεν το περίμενε να δεί τον χάρο με τα ίδια του τα μάτια. εγώ πιστέυω πως οι σωστές ηλικίες για πιάσει κάποιος τιμόνι στα χέρια του απο 19 εώς 65 ετών.
    Φίλιππος Καζιάνης και ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανετε λάθος. Ενας 16 χρόνος μπορεί να είναι καλύτερος απο εναν 40 χρονο ρωτήστε και εμενα είμαι 15....Όταν ρώτησα τον πατερα μου να με μαθει μου ειπαι πρώτα να μάθω για το αυτοκίνητο και μετά. ...Έκατσα και έμαθα όλες τις ιδιαιτερότητες σε ενα αυτοκίνητο και σχεδόν ολα τα σήματα στον δρομο τα πιο συνηθισμένα. ..και ετσι με έμαθε και οδηγό κανονικά οχι στον δρομο στην πολη μονο στο χωριό λόγο του οτι δεν εχω δίπλωμα. ..Αν γίνει αυτό θα μπορώ να οδηγώ νομού νόμιμα και ακόμα πιο σωστά. ...Ελπίζω να δω ανταποκρίσει απο το σίτε. .Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  9. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα Φίλιππε. Ας ελπίσουμε πως δε θα εφορμοστεί,γιατί θα θρηνήσουμε(ακόμη περισσότερα) θύματα....
    Ευχαριστώ για την άποψή σου , καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες βλακιες γιατι ο 16χρονος θα ειναι πιο συνεπης γιατι?
      γιατί. πολυ απλα μολις το πηρε και δεν θελει να
      το χασει και γιατι φοβατε μην κανει καμια βλακεια και σκοτοθει

      Διαγραφή
  10. εγώ είμαι ένας 17άρης

    ονομάζομαι κώστας

    αν γίνει αυτό θα είναι πολύ καλο

    να πω επίσης ότι καλύτερα να οδηγάμε εμείς οι 16αρίδες και 17αρίδες αμάξι
    παρα η παππούδες που πάνε και ανανεώνουν το δίπλωμα και οδηγάνε (70 χρονων) και σκοτώνουν τους ανθρώπους

    Όντως είναι μερικοί 16 - 17 ετών, που μας έχουν βγάλει άσχημο όνομα, αλλα δεν είναι όλοι έτσι

    Εγώ προτείνω να βάλουν επίσης για εμάς στα 16 και της γυναίκες να της αφήσουν στα 18 :) :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παιδια εγω συμφωνω εαν πραγματοποιηθει ο νομος οπου να επιτρεπουν στους 16αρηδες να οδηγουν αυτοκινητο γιατι δηλαδη να υπαρχει ο νομος για μηχανακι απο τα 16 και οχι στο αυτοκινητο?? Οπου και αν τρακαρει ο 16αρης με αυτοκινητο εχει περισσοτερες πιθανοτητες να ζησει αποτι το μηχανακι γιατι το μηχανακι δεν εχει καμια ασφαλεια εαν πεσεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κακα τα ψεματα... Πρεπει να εφαρμοστει καθως στην επαρχία τα παιδία που πάνε απο τα χωρια στις κωμοπόλεις στα σχολεία θα μπορουν να ερχονται ΝΟΜΙΜΑ! Επισης θεωρω οτι ειναι καλυτερο να μαθεις οδηγώντας 1000 χιλιομετρα με εναν εμπειρο οδηγο παρα κανοντας 8 ωρες με εναν δασκαλο τα ""SOS"" για τις εξετασεις (οπισθογωνια κλπ).. Τελος αν ενας γονιος βλεπει οτι το μυαλο του παιδιου του δεν εχει πηξει και τρεχει και κανει βλακειες στον δρομο ΑΠΛΑ δεν υπογραφει! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ! ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παιδια καλησπερα , καταρχην να συστηθω ονομαζομαι Βασιλης και ειμαι 16 και 6 μηνες .Οδηγω με τον πατερα μου που ειναι ενας απο τους καλυτερους δασκαλους οδηγησης απο τα 14 + χρονια μου παντα συνετα και χωρις ηλιθιοτητες στο δρομο . Δεν το λεω γιατι ειναι πατερας μου απλα φανταστειτε ερχονται απο γερμανια να βγαλουν διπλωμα εδω για πορεια τα σηματα εκει φυσικα . Ισχυει οτι εχει βγει το ονομα για την ηλικια των 16 σαν ανωρημη κα ανεντιμη και δεν ξερω και εγω τι αλλο . ΛΑΘΟΣ !!!! Συμφωνω στο οτι υπαρχουν ανωρημα ατομα ατομα που δεν πρεπει ν πιασουν τιμονι ουτε ποδηλατου στα χερια τους και ξερω πολλα τετοια ατομα . Πολλοι ηταν γνωστοι μου και δεν θα πω φιλοι διοτι εχει πολυ βαρια σημασια η λεξη ! Τελος παντων για να μην ξεφευγω απο το θεμα εγω το συζητησα με τη μητερα μου και μου ειπε πως θα υπογραψει καθως ξερει και εκεινη το ποσο καλα εχει ¨πιξει¨ το μυαλο μου και το αν ειμαι ετοιμος για κατι τετοιο γιατι φυσικα δεν θα ριψοκινδυνευε και τη ζωη του παιδιου της εαν εστω και λιγο δεν ηταν σιγουρη για μενα . Φυσικα η γνωμη της επηρεαζεται απο τους εξωτερικους παραγοντες οπως το οτι μπορει να μην ειναι δικο μου λαθος ενα ατυχημα που προκληθηκε και εμπλεκομαι αλλα καποιος αλλος εκανε παρανομια η κατι παρεμφερες αλλα αυτο δεν γινεται και σε ατομα 18-20-25-30 κ.τ.λ.π. χρονων? ..Συνελθετε λιγο και εγω αν ημουν μεγαλυτερος ισωσ το σκεφτομουν αλλιως για τα δεκαεξαχρονα αλλα σας συμβουλευω να μην παιζετε τουψ μεγαλους και να προσπαθησετε να πλησιαζετε 16αχρονους γνωστουσ σασ ειτε ειναι αδερφια σας ειτε οτιδηποτε και μετα κρινετε ελευθερα παντα απο την προσωπικη σας εμπειρια για να μην παιρνει η μπαλα καθε δεκαεξαχρονο σε αυτη τη χωρα ευχαριστω Βασιλης ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. mporeite na lete gia 16xrona paidia na min odigoun kai na hste arnitikoi alla na 3erete oti oloi osoi odigoun ''odoigoun sto peripou!!'' den 3eroun egw diafonw alla eimaste sthn ellada... den perimenoume kai polla sthn amerikh auto to sistima exei ginei kai den uparxh kanena provlima

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΛΑ τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα ,μα θα παρακαλούσα όσους θέλουν να αφήσουν το δικό τους, να το κάνουν με όμορφο τρόπο....

Related Posts with Thumbnails